dzisiaj jest: 2 maja 2024 r.   ::    imieniny: Anatol, Zygmunt, Anastazy

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

  • W Żabnie rozdano nagrody najlepszym aktorom

    W Żabnie rozdano nagrody najlepszym aktorom

  • I Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

    I Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

  • Sukces uczniów szkół powiatowych

    Sukces uczniów szkół powiatowych

  • Zapraszamy na niezwykłe widowisko!

    Zapraszamy na niezwykłe widowisko!

  • Masz prawo do dostępności

    Masz prawo do dostępności



W Żabnie rozdano nagrody najlepszym aktorom

W Żabnie rozdano nagrody najlepszym aktorom Po raz 37. odbył się w Żabnie Małopolski Przegląd Teatrów Lalkowych. Młodzi aktorzy - lalkarze walczyli o Wielką Nagrodę Zająca Poziomki. W przeglądzie zaprezentowało się 8 spektakli teatralnych. Wszystkie oceniła Komisja Artystyczna, która pracowała w składzie: Ilona Buchner - aktorka lalkarka, Monika Filipowicz - aktorka lalkarka i Henryk Hryniewicki - aktor, reżyser, konstruktor lalek. Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawowali Burmistrz Żabna i Starosta Tarnowski. Czytaj więcej...


I Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

I Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego W dniu 7 maja 2024 r. (wtorek) odbędzie się 1. posiedzenie sesji Rady Powiatu Tarnowskiego VII kadencji. Początek obrad zaplanowano na godzinę 12:00. Sesja odbędzie się w siedzibie Starostwa Powiatowego w Tarnowie, ul. Narutowicza 38, sala narad nr 11 (parter). Czytaj więcej...


Sukces uczniów szkół powiatowych

Sukces uczniów szkół powiatowych Dnia 26 kwietnia 2024 roku w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Tarnowie odbył się 2. etap powiatowy konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!". Nad prawidłowym przebiegiem kompetycji czuwała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Tarnowie. Uczestników przestępujących do konkursu przywitał wicestarosta tarnowski Jacek Hudyma oraz Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tarnowie Mateusz Wójcik. Czytaj więcej...


Zapraszamy na niezwykłe widowisko!

Zapraszamy na niezwykłe widowisko! 28 kwietnia o godz. 17.00 zapraszamy do Domu Ludowego w Otfinowie na koncert zespołu "Otfinowianie", podczas którego, zarówno młodsi jak i starsi artyści, zaprezentują całe bogactwo swoich scenicznych możliwości. Publiczność usłyszy powiślańskie pieśni i piosenki, zobaczy krakowskie i śląskie tańce, a także przedstawienie teatralne zatytułowane: „Jak my majotki po łojcach dzielili”, które w ubiegłym roku zdobyło I miejsce podczas Przeglądu Zespołów Regionalnych, Kapel, Instrumentalistów, Grup Śpiewaczych i Śpiewaków Ludowych w Szczurowej. Czytaj więcej...


Masz prawo do dostępności

Masz prawo do dostępności Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w dniu 17 maja 2024 r. organizuje w Starostwie Powiatowym w Tarnowie spotkanie informacyjne pt. "Jak korzystać z prawa do dostępności". Czytaj więcej...
Previous
Next

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Kultura i Promocja

Przepisy 2013

Kategoria produkt żywnościowy - danie regionalne:

  • "Kluski Kudłate"

Składniki:
- 2 kg surowych ziemniaków
- 5-6 szt. ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki zetrzeć na miazgę. Odcisnąć je przez ściereczkę, następnie dodać do nich starte na tarce, ugotowane ziemniaki. Zlać powoli odciśnięty sok a osad (skrobia), który został na dnie naczynia i dodać do ziemniaków. Dorzucić do nich następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i formować małe kulki .Gotować je potem około 15-20 minut we wrzącej wodzie. Podawać okraszone słoniną lub z gulaszem.

  • "Suśbak" - kasza z grochem

Składniki:
- 2 szklanki kaszy wiejskiej (jęczmiennej)
- 6-7 szklanek wody
- 30 dkg chudego boczku lub chudego podgardla
- 1 udko kurczaka
- 1 szklanka kolorowej fasoli (krasny groch)
- 1 płaska łyżka suszonych warzyw (marchew, seler, pietruszka lub 2 łyżki surowych warzyw)
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- sól, pieprz, czosnek lub 1 łyżeczka soli czosnkowej

Sposób przygotowania:
Fasolkę namoczyć w przegotowanej wodzie, zimnej wodzie na około 2-3 godziny, przed gotowaniem. Ugotować do miękkości, posolić pod koniec gotowania, wystudzić i odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić na drobną kostkę. Do drugiego garnka wlać wodę, włożyć skórkę z boczku i udko z kurczaka, dodać jarzynki, kostkę rosołową i gotować ok.15 minut. Wyjąc udko, a do wywaru wsypać wypłukaną i namoczoną ( ok.15 minut ) wcześniej kaszę.
Gotować około 10 minut często mieszając .Pokroić udko w kosteczkę i wrzucić do gotującej się kaszy razem z boczkiem, pogotować chwile aż zacznie gęstnieć .Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem do smaku. Gotować do miękkości kaszy. Gdy kasza jest miękka, wsypujemy do niej fasolkę, mieszamy by równomiernie ja rozprowadzić w daniu i podajemy.

  • "Strząska Siedliszowska"

Składniki:
- kiełbasa wiejska „swojska” i boczek wędzony – dobrze uwędzone (najlepiej domowego wyrobu)
- jajka (od szczęśliwych, swobodnie biegających siedliszowskich kur)
- chrzan – tarty korzeń z siedliszowskich pól
- ocet
- woda
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
1 kg wędzonego boczku ugotować w wodzie bez przypraw przez 35-40 min, gdy przestygnie – pokroić w kostkę (0,6 cm). Pokroić w kostkę 1 kg kiełbasy swojskiej. Ugotować na twardo 30 jaj kurzych i pokroić w kostkę, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki startego na drobnej tarce chrzanu, wymieszać z zalewą 1 szkl. wody i ½ szkl. octu. Doprawić solą i pieprzem.

Kategoria produkt żywnościowy - produkt regionalny:

  • "Ciasto Fasolowe"

Składniki:
- mąka pszenna
- cynamon
- kakao
- fasola "Piękny Jaś"
- olej słonecznikowy
- jajka

Sposób przygotowania:
Fasolę "Piękny Jaś" ugotować na miękko (wcześniej namoczyć).Wystudzić. Fasole utrzeć ( lub zmielić) Jaja ubić na pianę i dodać do niej pozostałe składniki. Utrzeć ciasto i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  • "Gomółka Kowalowska"

Składniki:
- ser wiejski biały
- masło
- śmietana
- jajko
- mięta, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ser wiejski biały z krowiego mleka, dobrze dociśnięty skruszyć i dodać do niego pozostałe składniki. Dobrze wyrobić. Formować kulki wielkości małego jajka, suszyć w piecu ( po upieczeniu chleba lub w mocno nagrzanym, uchylonym piekarniku. Można dosuszać na słońcu.

Kategoria żywnościowy - napój regionalny:

  • "Syrop z kwiatów czarnego bzu"

Składniki:
- 30 baldachimów kwiatu czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:
Kwiaty dzikiego bzu zerwać w słoneczny dzień, wodę zagotować z cukrem, zalać nim kwiaty, następnie dodać sok z cytryn. Odstawić na 24 godziny. Można kilka razy go przemieszać. Odcedzić przez gazę. Wlewać podgrzany syrop do wygotowanych słoiczków. Można pasteryzować.

  • "Czarna kawa zbożowa" (może być z mlekiem)

Składniki:
- 4-5 dkg kawy zbożowej, może być : Turek, Dobczynka, Inka, Anatol, Cykoria lub jak dawniej
- 4-5 łyżek prażonego zmielonego jęczmienia i odrobina wysuszonych buraków cukrowych
- 1 l wody
- 6-8 dkg cukru lub miodu
- gdy robimy z mlekiem to (½ l wody + ½ l mleka)

Sposób przygotowania:
Wodę zagotować, kawę zaparzyć – przecedzić, uzupełnić wodą lub mlekiem, dosłodzić miodem lub cukrem.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt