dzisiaj jest: 30 kwietnia 2024 r.   ::    imieniny: Marian, Katarzyna, Jakub

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

  • W Żabnie rozdano nagrody najlepszym aktorom

    W Żabnie rozdano nagrody najlepszym aktorom

  • I Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

    I Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

  • Sukces uczniów szkół powiatowych

    Sukces uczniów szkół powiatowych

  • Zapraszamy na niezwykłe widowisko!

    Zapraszamy na niezwykłe widowisko!

  • Masz prawo do dostępności

    Masz prawo do dostępności



W Żabnie rozdano nagrody najlepszym aktorom

W Żabnie rozdano nagrody najlepszym aktorom Po raz 37. odbył się w Żabnie Małopolski Przegląd Teatrów Lalkowych. Młodzi aktorzy - lalkarze walczyli o Wielką Nagrodę Zająca Poziomki. W przeglądzie zaprezentowało się 8 spektakli teatralnych. Wszystkie oceniła Komisja Artystyczna, która pracowała w składzie: Ilona Buchner - aktorka lalkarka, Monika Filipowicz - aktorka lalkarka i Henryk Hryniewicki - aktor, reżyser, konstruktor lalek. Patronat honorowy nad wydarzeniem sprawowali Burmistrz Żabna i Starosta Tarnowski. Czytaj więcej...


I Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

I Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego W dniu 7 maja 2024 r. (wtorek) odbędzie się 1. posiedzenie sesji Rady Powiatu Tarnowskiego VII kadencji. Początek obrad zaplanowano na godzinę 12:00. Sesja odbędzie się w siedzibie Starostwa Powiatowego w Tarnowie, ul. Narutowicza 38, sala narad nr 11 (parter). Czytaj więcej...


Sukces uczniów szkół powiatowych

Sukces uczniów szkół powiatowych Dnia 26 kwietnia 2024 roku w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Tarnowie odbył się 2. etap powiatowy konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!". Nad prawidłowym przebiegiem kompetycji czuwała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Tarnowie. Uczestników przestępujących do konkursu przywitał wicestarosta tarnowski Jacek Hudyma oraz Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tarnowie Mateusz Wójcik. Czytaj więcej...


Zapraszamy na niezwykłe widowisko!

Zapraszamy na niezwykłe widowisko! 28 kwietnia o godz. 17.00 zapraszamy do Domu Ludowego w Otfinowie na koncert zespołu "Otfinowianie", podczas którego, zarówno młodsi jak i starsi artyści, zaprezentują całe bogactwo swoich scenicznych możliwości. Publiczność usłyszy powiślańskie pieśni i piosenki, zobaczy krakowskie i śląskie tańce, a także przedstawienie teatralne zatytułowane: „Jak my majotki po łojcach dzielili”, które w ubiegłym roku zdobyło I miejsce podczas Przeglądu Zespołów Regionalnych, Kapel, Instrumentalistów, Grup Śpiewaczych i Śpiewaków Ludowych w Szczurowej. Czytaj więcej...


Masz prawo do dostępności

Masz prawo do dostępności Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w dniu 17 maja 2024 r. organizuje w Starostwie Powiatowym w Tarnowie spotkanie informacyjne pt. "Jak korzystać z prawa do dostępności". Czytaj więcej...
Previous
Next

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Budownictwo

Przepisy 2013

Kategoria produkt żywnościowy - danie regionalne:

  • "Kluski Kudłate"

Składniki:
- 2 kg surowych ziemniaków
- 5-6 szt. ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki zetrzeć na miazgę. Odcisnąć je przez ściereczkę, następnie dodać do nich starte na tarce, ugotowane ziemniaki. Zlać powoli odciśnięty sok a osad (skrobia), który został na dnie naczynia i dodać do ziemniaków. Dorzucić do nich następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i formować małe kulki .Gotować je potem około 15-20 minut we wrzącej wodzie. Podawać okraszone słoniną lub z gulaszem.

  • "Suśbak" - kasza z grochem

Składniki:
- 2 szklanki kaszy wiejskiej (jęczmiennej)
- 6-7 szklanek wody
- 30 dkg chudego boczku lub chudego podgardla
- 1 udko kurczaka
- 1 szklanka kolorowej fasoli (krasny groch)
- 1 płaska łyżka suszonych warzyw (marchew, seler, pietruszka lub 2 łyżki surowych warzyw)
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- sól, pieprz, czosnek lub 1 łyżeczka soli czosnkowej

Sposób przygotowania:
Fasolkę namoczyć w przegotowanej wodzie, zimnej wodzie na około 2-3 godziny, przed gotowaniem. Ugotować do miękkości, posolić pod koniec gotowania, wystudzić i odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić na drobną kostkę. Do drugiego garnka wlać wodę, włożyć skórkę z boczku i udko z kurczaka, dodać jarzynki, kostkę rosołową i gotować ok.15 minut. Wyjąc udko, a do wywaru wsypać wypłukaną i namoczoną ( ok.15 minut ) wcześniej kaszę.
Gotować około 10 minut często mieszając .Pokroić udko w kosteczkę i wrzucić do gotującej się kaszy razem z boczkiem, pogotować chwile aż zacznie gęstnieć .Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem do smaku. Gotować do miękkości kaszy. Gdy kasza jest miękka, wsypujemy do niej fasolkę, mieszamy by równomiernie ja rozprowadzić w daniu i podajemy.

  • "Strząska Siedliszowska"

Składniki:
- kiełbasa wiejska „swojska” i boczek wędzony – dobrze uwędzone (najlepiej domowego wyrobu)
- jajka (od szczęśliwych, swobodnie biegających siedliszowskich kur)
- chrzan – tarty korzeń z siedliszowskich pól
- ocet
- woda
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
1 kg wędzonego boczku ugotować w wodzie bez przypraw przez 35-40 min, gdy przestygnie – pokroić w kostkę (0,6 cm). Pokroić w kostkę 1 kg kiełbasy swojskiej. Ugotować na twardo 30 jaj kurzych i pokroić w kostkę, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki startego na drobnej tarce chrzanu, wymieszać z zalewą 1 szkl. wody i ½ szkl. octu. Doprawić solą i pieprzem.

Kategoria produkt żywnościowy - produkt regionalny:

  • "Ciasto Fasolowe"

Składniki:
- mąka pszenna
- cynamon
- kakao
- fasola "Piękny Jaś"
- olej słonecznikowy
- jajka

Sposób przygotowania:
Fasolę "Piękny Jaś" ugotować na miękko (wcześniej namoczyć).Wystudzić. Fasole utrzeć ( lub zmielić) Jaja ubić na pianę i dodać do niej pozostałe składniki. Utrzeć ciasto i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  • "Gomółka Kowalowska"

Składniki:
- ser wiejski biały
- masło
- śmietana
- jajko
- mięta, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ser wiejski biały z krowiego mleka, dobrze dociśnięty skruszyć i dodać do niego pozostałe składniki. Dobrze wyrobić. Formować kulki wielkości małego jajka, suszyć w piecu ( po upieczeniu chleba lub w mocno nagrzanym, uchylonym piekarniku. Można dosuszać na słońcu.

Kategoria żywnościowy - napój regionalny:

  • "Syrop z kwiatów czarnego bzu"

Składniki:
- 30 baldachimów kwiatu czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:
Kwiaty dzikiego bzu zerwać w słoneczny dzień, wodę zagotować z cukrem, zalać nim kwiaty, następnie dodać sok z cytryn. Odstawić na 24 godziny. Można kilka razy go przemieszać. Odcedzić przez gazę. Wlewać podgrzany syrop do wygotowanych słoiczków. Można pasteryzować.

  • "Czarna kawa zbożowa" (może być z mlekiem)

Składniki:
- 4-5 dkg kawy zbożowej, może być : Turek, Dobczynka, Inka, Anatol, Cykoria lub jak dawniej
- 4-5 łyżek prażonego zmielonego jęczmienia i odrobina wysuszonych buraków cukrowych
- 1 l wody
- 6-8 dkg cukru lub miodu
- gdy robimy z mlekiem to (½ l wody + ½ l mleka)

Sposób przygotowania:
Wodę zagotować, kawę zaparzyć – przecedzić, uzupełnić wodą lub mlekiem, dosłodzić miodem lub cukrem.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt