Dzikie smaki według przyszłych mistrzów kuchni

  • Drukuj

dzikie smaki mini14 listopada w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie odbył się II konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych „Dzikie Smaki 2015”. W tym roku w szranki stanęło dwanaście reprezentacji ze szkół zlokalizowanych na terenie działania Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego w Tarnowie. Partnerem konkursu było również Starostwo Powiatowe w Tarnowie.

Tegoroczna edycja konkursu poświęcona była przygotowywaniu potraw ze szczególnym uwzględnieniem mięsa jelenia oraz deserów gdzie o zwycięstwie decydować będzie kreatywność w czerpaniu inspiracji z owoców lasu.

dzikie smaki 2015 1
Jak podkreślają organizatorzy: - Liczymy, że kontakt młodych, przyszłych mistrzów kuchni z dziczyzną sprawi, że wkrótce na swojej zawodowej ścieżce będą chętnie sięgać po ten produkt i promować polską kuchnię myśliwską wśród swoich konsumentów. Będą promować zdrową żywność, za jaką uznaje się dziczyznę. Będą promować łowiectwo.

dzikie smaki 3
Laureatami Konkursu poszczególnych kategoriach zostali:

Kategoria - Danie Główne:
1. miejsce - Dominik Łukasik, Mateusz Ciurej z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie;
2. miejsce - Katarzyna Jaworska, Sabina Dzidzic z  Zespołu Szkół nr. 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni;
3. miejsce - Weronika Kozub, Justyna Gliździńska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Bohaterów Westerplatte w Brzesku.

dzikie smaki 4
Kategoria - Deser:

1. miejsce - Konrad Szymura, Marcin Englert z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie;
2. miejsce - Ewa Zych, Natalia Grzegórz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Piłsudskiego w Zakliczynie;
3. miejsce - Joanna Kołodziej, Małgorzata Drużkowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Bohaterów Westerplatte w Brzesku.

dzikie smaki 2
Wyróżnienia:

- Katarzyna Chrapusta, Filip Święcicki z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu;
- Małgorzata Gmyrek, Agata Adaś z Powiatowego Centrum Edukacji i Kompetencji Zawodowych w Szczucinie.

dzikie smaki 5
Uczestnicy:
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Bohaterów Westerplatte w Brzesku;
- Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie Osiedlu;
- Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni;
- Zespół Szkół  Ponadgimnazjalnych w Czchowie, ul. Sądecka 187;
- Zespół Szkół im. prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy;
- Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Pilźnie;
- Zespół Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku;
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Piłsudskiego w Zakliczynie;
- Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu;
- Powiatowe Centrum Edukacji i Kompetencji Zawodowych w Szczucinie.

dzikie smaki 6
dzikie smaki 7