"Melodia Smaków" oraz "Astor Piazzolla – Król Tanga", czyli Majówka u Paderewskiego w Kąśnej Dolnej

  • Drukuj

majowka u paderewskiego 01 miniW dniach 26-27 maja br. w zespole dworsko-parkowym I. J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej odbyła się dwudniowa „Majówka u Paderewskiego” . Pierwszego dnia – „Melodia smaków”, zorganizowano degustacje regionalnych potraw, miodów i nalewek, konkurs gastronomiczny pn. „Regionalne potrawy z mięsa daniela z hodowli zagrodowej” oraz Konkurs Win o Puchar Starosty Tarnowskiego. Drugiego dnia imprezy królowało argentyńskie tango.

W konkursie gastronomicznym udział wzięły klasy gastronomiczne trzech szkół powiatu tarnowskiego: Zespołu Szkół Ogólnokształcących i  Zawodowych w Ciężkowicach, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie oraz Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu. Każda ze szkół przyrządziła po trzy dania konkursowe: „galicyjski gulasz z daniela z grzybami”, „rosół z daniela po tarnowsku” oraz „schab z daniela po galicyjsku”, które wnikliwie oceniała komisja, w skład której wchodzili znawcy potraw z dziczyzny:  dr Grzegorz Russak z  Akademii Kuchni Myśliwskiej dr. Russaka i dr. Sadkiewicza, Marek Widomski z Instytutu Kulinarnego w Krakowie, Marta Kozdroń z Polskiego  Związku  Hodowców Jeleniowatych, Stanisław Nosek – Prezes Polskiego Związku Łowieckiego Oddział w Zakliczynie oraz Paweł Augustyn – członek zarządu powiatu tarnowskiego. Pierwsze miejsce przyznano Zespołowi Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie, drugie Zespołowi Szkół Ogólnokształcących w Cieżkowicach, a trzecie Zespołowi Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu. Publiczności najbardziej smakowały potrawy przygotowane przez  szkołę  w Cieżkowicach i to właśnie ona otrzymała nagrodę publiczności.

Oprócz promocji lokalnych potraw i wyrobów z dziczyzny, „Melodia smaków” miała również na celu pokazanie potencjału powiatu tarnowskiego w produkcji regionalnych win. W Konkursie Win o Puchar Starosty Tarnowskiego bezkonkurencyjnymi okazały się winnice Mariusza Chryka oraz braci Zagórskich. Mariusz Chryk otrzymał Puchar Starosty w kategorii win czerwonych za wino „Rondo” oraz Puchar Starosty za wino białe „Solaris”. Bracia Zagorscy zajęli natomiast drugie i trzecie miejsce w kategorii win białych za wina: „Ramlas” i „Johannitter” oraz otrzymali nagrodę publiczności za najlepsze  wino. W skład konkursowego jury wchodzili: Mieczysław Kras Starostwa Tarnowski, Michał Bardel – zastępca redaktora naczelnego pisma „Czas Wina”, Paweł Piszczek z „Coś na ząb TV” oraz Jacek Lichwin z Tarnowskiego Bractwa Winiarskiego. Ważnym wydarzeniem pierwszego dnia „Majówki u Paderewskiego” był przygotowany przez dr. Grzegorza Russaka wykład oraz pokaz kulinarny  pn. „Polska kuchnia myśliwska – dziedzictwo kulinarne”. Podczas imprezy goście mogli  spróbować  również  potraw  zarejestrowanych w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego  jako potrawy regionalne:  „śuśpaja”, przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej oraz  „strząski” i „koziołków”  Koła Gospodyń Wiejskich „U Tatara” z Siedliszowic. „Siuśpaj” to bardzo smaczna  kasza z suszem owocowym, przygotowana według tradycyjnej, prostej  receptury. W skład potrawy wchodzi kasza jęczmienna, suszone śliwki i gruszki oraz woda i miód. „Strząska” to sałatka przygotowywana z kiełbasy, boczku, jajek, chrzanu, zaś „koziołki” to ciastka o „rogatej” formie rombu, trapezu lub trójkąta, smażone na smalcu i podawane na gorąco, które kiedyś stanowiły tradycyjny niedzielny deser. „ Melodia smaków” była również okazją do skosztowania wiejskiego chleba pieczonego przez Danutę Kostrzyńską z Gospodarstwa  „U Dajany”, a także nalewek na winie tzw. „kropli czarownicy” Teresy Bigos, miodów pszczelarzy z tarnowskiego związku pszczelarzy. „Melodię smaków” zakończyła  biesiada. Do tańca przygrywał zespół ludowy „Pogórzanie”, który towarzyszył gościom również podczas trwania  całej imprezy.

Drugi dzień imprezy u Mistrza Ignacego – „Astor Piazzolla – Król Tanga”, poświęcony był muzyce i sztuce. Można było posłuchać utworów muzycznych wykonywanych przez młodych artystów, podziwiać prace artystów malarzy, uczestników Międzynarodowego Pleneru Malarskiego w Kąśnej Dolnej. Atrakcją wieczoru był koncert zespołu „TANGATA QUINTET” poświęcony  królowi tanga – Astorowi  Piazzollii. W koncercie wziął udział Ambasador  Argentyny w Polsce, Gerardo Manuel Biritos.

Organizatorem „Majówki u Paderewskiego” był Starosta Tarnowski, Centrum Paderewskiego Tarnów – Kąśna Dolna, Polski Związek Hodowców Jeleniowatych oraz Tarnowskie Bractwo Winiarskie.

majowka u paderewskiego 02

majowka u paderewskiego 03

majowka u paderewskiego 04

ZOBACZ ZDJĘCIA ikona_galeria