dzisiaj jest: 25 kwietnia 2024 r.   ::    imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

Zawilec Gajowy, Kokorycz
Dwór I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej
Panorama Tuchowa z widokiem na Bazylikę Mniejszą pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny
Pałac Janowice w Janowicach k. Zakliczyna
Zawilec Gajowy, KokoryczPark Krajobrazowy Pasma Brzanki

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

No dożynkach weź udział w warsztatach kulinarnych i rękodzieła ludowego

warsztaty doz 2018 miniPodczas XX Dożynek Powiatu Tarnowskiego w Zakliczynie będą odbywały się otwarte warsztaty kulinarne oraz rękodzieła ludowego. Warsztaty zostaną zorganizowane w ramach projektu „Nasz Region, Nasza Tradycja - Nasze Dziedzictwo”.


Dożynki powiatowe odbędą się w już w najbliższą sobotę i niedzielę, 25 i 26 sierpnia w Zakliczynie.

Beneficjentem i realizatorem projektu „Nasz Region, Nasza Tradycja - Nasze Dziedzictwo” jest Powiat Tarnowski. Celem głównym projektu jest upowszechnianie dziedzictwa niematerialnego regionu tarnowskiego. Projekt „Nasz Region, Nasza Tradycja - Nasze Dziedzictwo” jest współfinansowany ze środków Funduszy Europejskich w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 Oś 6 Dziedzictwo regionalne, Działanie 6.1 Rozwój dziedzictwa kulturowego i naturalnego, Poddziałanie 6.1.3 Rozwój instytucji kultury oraz udostępnianie dziedzictwa kulturowego. Dofinansowanie projektu z Unii Europejskiej: 426 972,71 zł.

warszaty doz pl

W ramach otwartych warsztatów kulinarnych uczestnicy będą mogli zdobyć wiedzę o regionalnych i tradycyjnych produktach oraz potrawach regionu tarnowskiego, wpisanych m.in. na Listę Tradycyjnych Produktów, a także nauczyć się przygotowywać potrawy z ich wykorzystaniem. Nasze regionalne, tradycyjne produkty często stanowią podstawę, na której tworzone są dania nowe i oryginalne, a nowoczesne akcenty dodają tradycyjnym daniom innego wyrazu i pozwalają kreować nowe smaki. Każdy region może pochwalić się czymś wyjątkowym. Podczas warsztatów kulinarnych można będzie nauczyć się przygotowywać tradycyjne prołzioki z czosnkowym masłem rzuchowskim oraz kruche rogaliki z nadzieniem z dodatkiem dżemu z płatków róż. Umiejętność wykonywania tych potraw pozwoli Państwu na pochwalenie się nie tylko talentem kulinarnym, ale także i pomysłowością na wykorzystanie typowych regionalnych produktów w nowym wydaniu, którego efekt końcowy może czasem zaskakiwać.

warsztaty doz 2018 1

Tradycja i regionalizm to nie tylko tradycyjne potrawy, muzyka, stroje, zwyczaje, ale także wyroby rękodzieła ludowego. Tak, jak każdy region może pochwalić się charakterystyczną kuchnią, tak i każdy posiada charakterystyczne dla siebie elementy zdobienia czy techniki wykonywania przedmiotów rękodzieła ludowego. Podczas otwartych warsztatów rękodzieła ludowego chcemy Państwu zaprezentować wykonywanie przedmiotów z wykorzystaniem bibuły i miedzi. Każdy z uczestników będzie mógł nauczyć się wykonywania kwiatów z bibuły oraz biżuterii z miedzi.

warsztaty doz 2018 2

Warsztaty odbędą się w sobotę - 25 oraz w niedzielę - 26 sierpnia od godziny 14.00 - podczas XX Dożynek Powiatu Tarnowskiego w Zakliczynie na kompleksie rekreacyjno-sportowym KAMIENIEC.

warsztaty doz 2018 3

Do udziału w warsztatach zapraszamy wszystkich chętnych niezależnie od wieku i posiadanych zdolności manualnych. Zgłoszenia przyjmowane będą na miejscu, przed rozpoczęciem zajęć.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt