dzisiaj jest: 24 kwietnia 2024 r.   ::    imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

Zawilec Gajowy, Kokorycz
Dwór I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej
Panorama Tuchowa z widokiem na Bazylikę Mniejszą pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny
Pałac Janowice w Janowicach k. Zakliczyna
Zawilec Gajowy, KokoryczPark Krajobrazowy Pasma Brzanki

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Spotkanie „Tarczyca - warsztaty z dietetykiem”

tarczyca kon mini25 maja każdego roku na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Tarczycy. W tym dniu w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Tarnowie odbyło się spotkanie pod hasłem „Tarczyca - warsztaty z dietetykiem”, którego organizatorem był Zespół ds. Zdrowia i Polityki Społecznej oraz Centrum Dietetyczne Naturhouse w Tarnowie.

Spotkanie to było okazją do tego aby przybliżyć uczestnikom rolę, jaką spełnia ten niewielki gruczoł, a także wskazać choroby, jakie najczęściej go dotykają, ich skutki, które mogą być nawet zagrożeniem dla życia i możliwe sposoby leczenia. Słuchacze uzyskali informacje dotyczące żywienia w chorobach tarczycy ze szczególnym uwzględnieniem niedoczynności tarczycy, choroby Hashimoto i nadczynności tarczycy.

tarczyca kon 1
Oprócz wiedzy merytorycznej położony został nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy poprzez analizę przypadku, tworzenie planu żywieniowego dla osób ze schorzeniami tarczycy oraz obliczanie należnej masy ciała i współczynnika BMI.

tarczyca kon 2
Program spotkania obejmował następujące zagadnienia: 1) blok teoretyczny: tarczyca - rola w organizmie - najczęściej występujące choroby tarczycy - etiologia, objawy i leczenie; żywienie w chorobach tarczycy ze szczególnym uwzględnieniem niedoczynności tarczycy, choroby Hashimoto i nadczynności tarczycy; 2) blok praktyczny: analiza przypadku: „diagnozowanie” potencjalnego schorzenia na podstawie opisu przypadku i wybór kolejnych działań diagnostycznych; tworzenie planu żywieniowego dla osób ze schorzeniami tarczycy - indywidualny dobór posiłków spośród podanych opcji tak aby korzystając z otrzymanej wiedzy jak najlepiej skomponować menu osoby chorej; obliczanie należnej masy ciała i współczynnika BMI.

tarczyca kon 3
Każdy ze słuchaczy otrzymał zaświadczenie będące potwierdzeniem udziału w  spotkaniu. Łącznie w warsztatach uczestniczyło 56 osób.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt