Dzikie smaki ponownie w ZSOiZ w Ciężkowicach

  • Drukuj

dzikie smaki 2018Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach oraz Muzeum Przyrodnicze w Ciężkowicach zapraszają do uczestnictwa w konkursie pod nazwą „Dzikie Smaki. Schab z dzika po myśliwsku”. Jest on adresowany do uczniów klas gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych z terenu Województwa Małopolskiego i Podkarpackiego.

Konkurs odbędzie się 8 lutego 2018 roku w Zespole Szkół ogólnokształcących i Zawodowych im. I. J. Paderewskiego w Ciężkowicach.

Honorowy Patronat nad IV Edycją Konkursu Kulinarnego „Dzikie smaki. Schab z dzika po myśliwsku” objęli: Starosta Tarnowski Roman Łucarz, Burmistrz Ciężkowic Zbigniew Jurkiewicz, Termy Chochołowskie oraz  Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Tegoroczny konkurs jest kontynuacją poprzednich edycji tego wydarzenia. Tym samym staje się trwałym elementem tradycji na mapie konkursów gastronomicznych naszego regionu.

- Celem konkursu jest przede wszystkim rozwijanie umiejętności gastronomicznych uczniów i promocja kuchni staropolskiej w oparciu o dziczyznę - tłumaczy Dyrektor ZSOiZ Józef Parys.

Przyznaje też, iż inicjatywa ta cieszy się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży i nauczycieli, a także w samych kołach łowieckich. - Do współpracy przy organizacji tego konkursu zaprosiliśmy miedzy innymi koła łowieckie z regionu, takie jak: Koło „Szarak” z Ciężkowic, Koło „Dunajec” z Wojnicza, Koło „Odyniec” z Dębicy oraz Koło „Las” z Kłaju - mówi Dyrektor szkoły.

Szczegóły organizacyjne oraz regulamin konkursu dostępny jest na stronie internetowej Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach - tutaj.