Kolejna edycja Święta Owoców i Produktów Pszczelich za nami

  • Drukuj

Owoc Swieto XIII Plesna minZa nami trzynasta edycja Święta Owoców i Produktów Pszczelich w Pleśnej. I jak co roku podczas dwudniowej imprezy na stołach wystawców królowały nalewki, ciasta własnego wyrobu, wyśmienite lokalne potrawy oraz miody.


Nie zabrakło również dodatkowych atrakcji. Dla najmłodszych, przygotowane zostały dmuchane zamki i trampoliny, natomiast dla szerszej publiczności zorganizowane zostały prezentacje ginącego rzemiosła i rękodzieła, warsztaty malowania na szkle i wykonywanie płaskorzeźb. O oprawę muzyczną imprezy zadbały kapele ludowe m.in. ZPiT „Świerczkowiacy” oraz gwiazda wieczoru grupa „InoRos”.

Imprezie corocznie towarzyszy konkurs „Pleśnieński Smak”, w tym roku zostały przyznane nagrody w czterech kategoriach:

  1. Napoje, wina i nalewki - Nalewka „Jagodzianka” - Gospodarstwo Agroturystyczne „U Zochy” Zofia Gromba, Janowice.
  2. Desery, ciasta i wypieki - Rogaliki krucho – drożdżowe z dynią - Gospodarstwo Agroturystyczne „U Dajany” Danuta Kostrzyńska, Jastrzębia.
  3. Potrawy domowe - Pasztet domowy „Smaki lata” z sosem chrzanowo – porzeczkowym - Koło Gospodyń Wiejskich „Pełna Chata” Barbara Kłósek, Szczepanowice.
  4. Miody i produkty pszczele - Miód nektarowo – spadziowy - Pasieka Wędrowna „Burnat” Błażej Burnat, Chojnik.

 

Podczas Święta Owoców w Pleśnej samorząd Powiatu Tarnowskiego reprezentował
Paweł Smoleń – Przewodniczący Rady Powiatu Tarnowskiego oraz Tomasz Stelmach – Członek Zarządu Powiatu Tarnowskiego.

ZOBACZ ZDJĘCIA ikona_galeria