dzisiaj jest: 25 kwietnia 2024 r.   ::    imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

Zawilec Gajowy, Kokorycz
Dwór I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej
Panorama Tuchowa z widokiem na Bazylikę Mniejszą pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny
Pałac Janowice w Janowicach k. Zakliczyna
Zawilec Gajowy, KokoryczPark Krajobrazowy Pasma Brzanki

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Lokalne produkty nagrodzone

n0Laureaci konkursu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” święcą triumfy poza granicami powiatu. Prołziok – nierówny placek oraz gospodarstwo agroturystyczne z Jamnej zostały nagrodzone na Międzynarodowej Wystawie Rolnicza Agropromocja w Nawojowej, podczas której odbyła się XI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W Nawojowej prezentowało się blisko 400 firm z branży rolniczej. Można było spróbować również produktów regionalnych: potraw, nalewek i przetworów. Jury oceniało również produkty zgłoszone na konkurs. Bezkonkurencyjny okazał się tutaj „Prołziok – nierówny placek” przygotowany przez Jolantę i Mariusza Kramarczyków z gospodarstwa „Wimika” w Kowalowej. Jury chwaliło jego smak „przypominający wspomnienie dzieciństwa, w którym babcie i mamy piekły go na blasze”. Prołziok wywodzi się z biednej galicyjskiej, staropolskiej  kuchni, pieczony był gdy zabrakło chleba z mąki na blasze z dodatkiem sody, która na Pogórzu nazywana była prołzą stad nazwa placka – prołziok.

N1

Podczas Agropromocji w Nawojowej Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego wspólnie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizowali również konkursu pn. „Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne Województwa Małopolskiego”. Pierwsze wyróżnienie otrzymał Adam Garncarek z Jamnej w powiecie tarnowskim. Laureatom gratulacje składali: wicemarszałek  województwa małopolskiego Wojciech Kozak i członek Zarządu Stanisław Sorys. Oto wyróżnione produkty, wybrane przez jury po ocenie i degustacji:

Prołziok oraz inni produkty regionalne – laureaci tegorocznej edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Ziemni Tarnowskiej - będą promowane w Gdyni na stoisku powiatu tarnowskiego podczas imprezy ”Dary ziemi i … Europa od Kuchni” „,promującej regionalne  wyroby oraz rękodzieło. Impreza ta  ma zasięg  ogólnopolski i międzynarodowy i stanowi  rozpoczęty w 2001 r. cykl prezentacji kultury i tradycji krajów należących do Unii Europejskiej, w którym prezentowane są „od kuchni” dary ziemi, tradycje muzyczne, artystyczne i kulinarne kolejnych wybranych w danym roku członków unii.

N3

Podczas imprezy powiat tarnowski będzie prezentował  dania regionalne  oraz lokalne produkty w tym  również fasolę „Piękny Jaś”, która została zgłoszona do unijnego rejestru chronionych nazw  i chronionych oznaczeń geograficznych.

n4

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt